Home Határon túli sajtó Vizsgálat indult a Szabad Újság magyar plakátjai miatt

Vizsgálat indult a Szabad Újság magyar plakátjai miatt

Mindez abból a levélből derül ki, amelyet a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet (SOI) nagyszombati megyei hivatala küldött a hetilapot megjelentető galántai Mediaimpress kiadónak. A kereskedelmi felügyelet szerint egy Kassa megyei ellenőrzéskor megállapították, hogy két helyen is olyan Szabad Újságot reklámozó óriásplakátok vannak, amelyeken kizárólag magyar nyelvű a szöveg, ami ellentétes a hatályos nyelvtörvénnyel.

„Az olvasó nemzetisége? Nem akadály, ha megérti amit olvas! Szabad Újság, a mi hetilapunk” – idézi a levél a plakát szövegét. „A reklám nincs feltüntetve államnyelven, ahogy azt a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa 2009/357-es számú államnyelvről szóló törvénye megköveteli” – állapítja meg a levél az ellenőrzés eredményét.

Zuzana Makánová, a SOI nagyszombati hivatalának igazgatója értesíti a Mediaimpress tulajdonosát: október 8-án a felügyelet emberei felkeresték a társaság székhelyét, hogy tisztázzák az ügy hátterét, különösen, hogy ki rendelte meg a reklámot, ki terjesztette és hány darab készült belőle. Mivel akkor a kiadó székhelyén nem voltak jelen a felelős személyek, akik felvilágosítást adhattak volna, a SOI jelezte, hogy emberei újra felkeresik a kiadót. A kereskedelmi felügyelőség ugyanakkor felhívta a kiadó figyelmét arra, hogyha a kijelölt napon nem teszi lehetővé az ellenőrzés elvégzését, akkor az törvénysértésnek bizonyul, amiért akár 1659,69 eurós büntetés is kiszabható.

„A Szabad Újság magyar hetilap. Másképpen fogalmazva: magyar nyelvű hetilap, amely a magyarul tudóknak, magyarul olvasóknak készül és szól” – reagált az MTI tudósítójának megkeresésére Varga Péter, a Mediaimpress tulajdonosa. „Ilyen összefüggésben nem látom értelmét annak, miért kellene egy magyar olvasónak szóló újságot, szlovákul reklámozni. Ez teljesen értelmetlen. Számomra az sem mellékes, hogy a dupla mennyiségű információ, dupla összegbe is kerülne” – tette hozzá Varga.

Hozzászólást csupán a bejegyzet felhasználó tehet hozzá!

Kíváncsiak vagyunk

Legolvasottabb cikkeink

Warning: Creating default object from empty value in /home/aztaahu1/public_html/sajtoszakszervezet.hu/modules/mod_mostread/helper.php on line 79