Home A szakszervezetek hírei Bányászok kérték

Bányászok kérték

A szervezők minden eddiginél nagyobb bányászmegmozdulásra számítanak, s azt ígérik, békésen, de nagyon hangosan fogják emlékeztetni Balog Zoltán minisztert arra, hogy az általa vezetett minisztérium illetékesei két évvel ezelőtt megígérték, visszakapják keservesen szerzett jogaikat. Az ígéret a mai napig nem teljesült.

Kedves Kolléga, amennyiben eljön, s a helyszínen bármiféle segítségre lenne szüksége, kérem hívjon, vagy keresse a szónoki emelvény mellett a Sajtó feliratú táblát, ahol munkatársaink többféle írásos háttéranyaggal, s a két évvel ezelőtt átadott, de a mai napig érvényes petíció szövegével állnak a rendelkezésére. Ezeket a dokumentumokat kérésre emailben is elküldöm.

Üdvözlettel, Német H. Erzsébet szakszervezeti sajtós (06-30-274-8722)

Bővebb információ: Rabi Ferenc elnök, Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) (06-20-954-5351)

Rövid háttér

Adja vissza a kormány a szénkülfejtésben dolgozók két évvel ezelőtt megvont korhatár előtti öregségi nyugdíját, a korhatár előtti ellátást, s a megszüntetett bányász társadalombiztosítási kedvezményeket! – követelik a bányászok. Kilencszázötven, nehéz helyzetbe került volt bányászcsalád megélhetését biztosíthatná a minisztérium, idén összesen 14 millió forintból azzal, ha újra biztosítaná a két évvel ezelőtt megvont szakmai nyugdíjat, mégsem teszi – állítja a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ).

Tavaly is ugyanitt, ugyanekkor, ugyanezért a célért tüntettek, de a követeléseiket az ígéretek ellenére azóta sem teljesítették. Megelégelték a hitegetést, s úgy döntöttek, minden lehetséges eszközt bevetnek, hogy visszaszerezhessék korábbi jogaikat.

Még a laikusok számára is egyértelmű, hogy a bányászok élete elképzelhetetlenül nehéz, a kormánynál mégsem hallják meg a segélykiáltásukat. Hivatalosan is alátámasztott tény: a „bányagödörben” rendkívüli munkakörülmények között dolgozni nem egyszerűen bátor, embert próbáló feladat, de egészségkárosító következményei, hosszabb távú hatásai vannak. Egy, a visontai bányában végzett felmérés is kimutatta, hogy az átlagosnál rosszabbak az életkilátásai azoknak az idősebb bányászoknak, akik hosszú ideje dolgoznak a mélységben. Magas a vérnyomásuk, és a carcinogén-hatás miatt a rákos megbetegedés is gyakoribb a körükben. Kinek járna korai nyugdíjazás, ha nem nekik? – értetlenkednek az érintettek. A szakszervezet úgy döntött: nem hagyja a bányában meghalni az embereket, addig kér, követel egyre hangosabban és erősebben, amíg el nem érik a céljukat.

A bányászok folyamatos munkarendben dolgoznak, adott esetben vasárnap vagy éppen ünnepeken, részben ezzel a szakadatlan készültséggel is magyarázható, hogy a 4-7. napon lényegesen több baleset éri őket, mint egyébként. Nem véletlen, hogy a 150/1991-es kormányrendelet alapján 30 év szolgálati idő után elmehettek nyugdíjba a szénkülfejtéses bányatérségben, a meghatározott munkakörökben, folyamatos munkarendben dolgozók. Egészségüket ugyanis károsítja a 300 méteres nyílt mélységben, extrém körülmények között végzett munka.

A bányászok nehezményezik, azt is, hogy a kormány megszüntette a bányászok kedvező nyugdíjátlag-számítását, amelynek az a lényege, hogy akik legalább 15 évet dolgoztak a föld alatt, de a nyugdíjuk nem érte el az átlagos bányásznyugdíjat, akkor megkapták az átlagot. Ráadásul a bányászokat a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok járandóságának megvonása is sújtja. Ugyancsak két évvel ezelőtt elveszítették havi átlagosan 120-130 ezer forintos juttatásukat azok a bányászok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság. Olyan emberekről van szó, akik Pécs környékén, valamint Észak-Magyarországon nem jutnak munkához és nem képesek folyamatos, nehéz fizikai munka végzésére. A holnapi – január 29, szerdai – tüntetésen ők is ott lesznek.

Hozzászólást csupán a bejegyzet felhasználó tehet hozzá!