Kis számtan

A Magyar Tudományos Akadémia egyik intézetében készült kiadvány neves szerzők írta tanulmányában olvastam négy csoportról, amelyek rendre 49; 11; 20 és 19 százalékos arányt képviseltek egy mintában. A kutatás kérdései alapján magamat a 11 százalékos csoportban helyeztem el, és ismertetőmnek ezt állítottama középpontjába. Már megnyomtam a Küld-gombot a levelezőrendszerben, amikor gyanakodni kezdtem.

Olv. szerk.-i reflexből az első pillanatban meg kellett volna tennem, hogy összeadom a négy számot: százat kellene kiadnia a százalékszámok összegének. Itt meg csak 99 jött ki!

De tessék csak elővenni bármelyik újságot: szinte biztosan lesz majd egy grafikon, amelynél a részadatok összege nem egyenlő a fő adattal, vagy a teljes kördiagramcikkeibe írt százalékszámok nem adják ki a százat.

Ilyen elemi, magától értetődő műveleteket rosszul végeznek el a szakértők,gondolkodás nélkül továbbadják az újságírók, és csak felületesen ellenőrzik a szerkesztők, korrektorok!

Mostmár kíváncsi voltam,honnan ered a hiba. Nyilván a kerekítések miatt adódott a rossz öszszeg. Visszakerestem hát az eredeti százalékadatokat: 49,1; 11,4; 20,3; 18,9. Összesen: 99,7! Egy egyetemi tanár és egy ismert kutató elemzésében.

Ezek után magam láttam hozzá a százalékszámításnak. Összesen 2988 embert kérdeztek meg. Ebből 1475 (49,364 százalék) tartozott az első csoportba, 341 (11,412 százalék) a másodikba, 607 (20,315 százalék) a harmadikba és 565 (18,909 százalék) a negyedikbe. (Igaz, egyik szám sem állt meg három tizedesjegynél,de a negyedik a szabályok szerinti – négyig le-, öttől föl- – kerekítésével most pontosan százra jöttem ki.

Jó, jó,de három tizedest már nemszoktunk kinyomtatni. Kettőnél – 49,36 + 11,41 + 20,32 + 18,91 = 100 – megint csak rendben volnánk. Az egy tizedesig való kerekítés okozta a problémát, és amikor a tudós szerzők egész számra csupaszították le az értékeket, megtörtént a baj.

Baj? Miféle baj? Kit érdekel egy ilyen kis különbség? Ó jaj, csak meg kell kérdezni a levelezési rovat munkatársát: hány olvasó telefonál ilyenkor. Sokukat a lap iránti aggódás vezeti, mások azzal indítanak: „Honnan veszik azt a sok hülye szerzőt?!”, és mindig van, aki azzal fenyegetőzik, hogy lemondja az előfizetést.

Ui.: Azt csak itt merem megírni: a második csoportot 12 százalékra húztam föl. Az volt a legkisebb csalás!