Szépek szépe

Ötezer-egynéhány ember gyűjti a bélyeget ma Magyarországon a nemzeti filatelista szövetség tagjaként, pár százan más szervezetekben, és bizonyára ezrekben mérhető a szorgalmas, ám „szervezetlen” bélyegbarátok száma. A Mabéosz-tagok ötöde fiatal, ennek ellenére nem akadt köztük eddig senki, aki a szövetségnek valamirevaló honlapot készített volna. A legutóbbi közgyűlésükön is csak óhajként fogalmazták meg, hogy elkelne egy számítógép a Vörösmarty utcai bélyeges székházban működő könyvtárban.

Akadnak persze gyűjtők, akiktől nem áll távol a virtuális világ, néhányan saját site-ot is működtetnek, és segédeszközük a net a cserében, a tájékozódásban. Mégis, látva e számokat, meglepődhetünk, hogy tavaly magyar bélyeg győzött az európai posták szervezetének internetes szépségversenyén. Lehet, hogy más országok sok netezőjének tetszett meg az írást – mint a levél és közvetve a bélyeg fennmaradásának egyik letéteményesét – népszerűsítő magyar címlet (a tavaly júniusi Sajtóvilágban mutattuk be a Kármán Orsolya által tervezett kisívet).  Előfordulhatott az is, hogy a Kárpát-medence sok magyarja – szörföző fiatalja? – jutott el a PostEurop szervezet honlapjára, és akár hódol e szenvedélynek, akár nem, leadta voksát.

A voksolók kilétét nem hozzák nyilvánosságra, de októberben a szlovéniai Bledben kiderül majd, hogy idei EUROPA-bélyegünk is olyan népszerű lesz-e, mint a tavalyi. Augusztus 8-ig lehet szavazni, hogy 49 ország ötven csillagászatról készített bélyege közül melyik a legkiválóbb. Magyarország most is kisívet bocsátott ki Nagy Péter elgondolása alapján, és azon – akárcsak más nemzeti posták – Galilei portréját szerepelteti a róla elnevezett űrszonda, távcsöve és a Jupiter társaságában. Ha valaki kedvet érez a versengéshez, a http://www.posteurop.org:80/index.jsp?nodeId=28801&isoCode=en címen beszállhat.

Az összes tavalyi bélyegújdonság közül idehaza a reneszánsz évét köszöntő bélyegnapi blokk bizonyult a legszebbnek, az elismerő címet a visegrádi Hunfila 2009 nemzetközi kiállításon adták át június elején Svindt Ferenc grafikusművésznek. Ezen a feláras blokkon Mátyás király és Beatrix a pápai követet fogadja. A Duna-parti város ezer esztendejét ünnepelte a filatelistákkal együtt: itt rendezték meg a sorrendben 82. bélyegnap eseményeit. Az idei bélyegnapi újdonságok is a fényes múltú település három építészeti stílusát idézik fel. A románkori és a gótikus emlékek láthatók a 75, illetve a 100 forintos bélyegen, míg az ismét a reneszánsznak szentelt blokkra a Mátyás-kori díszudvar és kút, egy cserépkályha és a Visegrádi Madonna dombormű került. Ezek a bélyegek, a megidézett mestermunkák jóvoltából is, eséllyel pályázhatnak majd a 2009 legszebb bélyege címre.

Valamennyi bélyegképet grafikai pályázatok legjobbjaiból választja ki a posta szakértő bizottság segítségével, így szinte mindegyik bélyegünk kisgrafikai remeklés. Nem véletlenül örülnek a legszebb bélyeg díjnak a művészek, hiszen félszáznál több pályadíjas alkotás közül érdemli ki évente valamelyik: a szépek szépe.