Home Sajtóvilág-tallózó Bélyegsarok A hazai filatelisták bibliája

A hazai filatelisták bibliája

Megjelent a Magyar Posta- és Illetékbélyeg Katalógus 56. kiadása – CD-melléklettel

A nemzetközi árviszonyokra kíváncsi bélyeggyűjtő általában a drága Michel-katalógusokból tájékozódik. A magyar filatelisták többsége számára azonban a világ egyik legnagyobb tömegbélyeg-kereskedelmi cége, a budapesti Philatelia Hungarica árjegyzéke a mérvadó. A Magyar Posta- és Illetékbélyeg Katalógus 56. kiadása novemberben jelent meg, különösen a Turul-bélyegekről, a vízjelekről, a díjjegyesekről a korábbinál több ismerettel. A 2009-re ajánlott árakat 512 oldalon sorolja fel, és ezúttal már külön füzetbe kerültek az emlékívkiadások. A kiadványhoz CD-t is mellékelnek a teljes bélyegkinccsel, hogy számítógépen is böngészhessünk. Bár elsősorban bélyegek kincsestára ez, most első alkalommal az öntapadós gépi bélyegzésekről (IPH) is írtak bele összefoglalót.

A kötetben szereplő első, még osztrák postaigazgatás alatt 1850. június 1-jén kiadott 1 krajcáros, sárga színű bélyeget nyomtatványokra ragasztották, ugyanakkor a 4950. sorszámon jegyzett, 2008. augusztus 19-én kibocsátott Szent Korona-zománcképes blokkot már inkább a gyűjtőknek szánták. Mindjárt a második bélyegsorozat a sajtóhoz kötődik: 1851. január elsejétől az újságok és a folyóiratok kedvezményes árú küldésére Merkúr-fejes hírlapbélyegeket jelentettek meg. Ezeket csak a kiadók használhatták, földi halandó csak nyomtatványként adhatott fel újságot a postán. A legkisebb címletű, kék Zeitungsstampelért 0,6 krajcárt kellett fizetni, a sárgáért már 6 krajcárt, a rózsaszínűért harmincat. A következő években azonban ezek értékét 0,6 krajcárra csökkentették a kiadók kedvéért. Egy ilyen sárga bélyeget most hárommillió forintra, egy rózsaszínt öt és félre tart a katalógus, ugyanakkor akad a sorban olyan is, amelyért csak pár ezret kérnek. Még 1922-ben is gyártottak hírlapbélyeget: a használatuk azonban már olyan ritka volt, hogy a 20 filléres lila címlet újságdarabon manapság 45 ezer forintot ér. Már ha van rá vevő, mert azt tudni érdemes: mint minden katalógus, ez is arányokat jelez, és néha előfordul, hogy árainak a tizedét sem adják meg a gyűjtők, hát még a kereskedők (különösen az 1970–80-as évekbelieknél). Tökéletesen használható az árszabás ugyanakkor bélyegcseréhez.

A véletlenül piros színben 1867 nyarán nyomott 3 krajcáros „ferencjóskás” bélyeg már magyar postaigazgatás idején került levélre: ebből a tévnyomatból olyan kevés ismert, hogy nyolcvanmillió forintra értékeli az új katalógus. Ez a ma ismert legdrágább bélyegünk. A magyar Bélyegmúzeum egy évtizede ennek a feléért vásárolt egy Kőbányán ezzel a bélyeggel feladott levelet egy budapesti árverésen, osztrák és német gyűjtők ajánlatát túllicitálva. A katalógusban évjáratértéket is megadtak: legolcsóbbra 1956 összes bélyegét értékelik (postatisztán csaknem 20 euró), a legdrágább – blokkja miatt – az 1950. évi teljes (981,50 euró).

Másfél évszázad kincseit rendezi sűrű sorokba színes képekkel illusztrálva és tömérdek történelmi ismerettel fűszerezve egy-egy ilyen kötet. A bélyegképek és az előállítás technikái éppúgy korjellemzők, mint ahogy például a bélyegek használatának módját jelző tarifák, bélyegzések. Ezernyi változat ezernyi árfekvést vonz, és ha mindehhez hozzávesszük a katalógusban részletesen ismertetett helyi – például baranyai, erdélyi, nyugat-magyarországi – kiadásokat, a portó- és illetékbélyegeket, a hirdetvény- és naptárbélyegeket, sok-sok órára való kincsesbányába szállunk alá.

A felelős kiadó Lazarovics Olga nyugalmát Bölcskei Imréné főszerkesztő vezetésével négy kitűnő filatéliai szakember garantálja: Dabóczy András, Dobó Attila, Visnyovszki Gábor és Voloncs Gábor.

Ez a tudástár nemcsak a profik, hanem az ifjú bélyeggyűjtők nélkülözhetetlen segítőtársa is. Előbbiek gyűjteményük piaci értékét és kiállítási anyagaik szakmai színvonalát, utóbbiak főként ismereteiket és kíváncsiságukat növelhetik általa. A két tábor és törekvés együtt garantálhatja a bélyeggyűjtés jövőjét.