Sajtószakszervezet: szolidaritást vállalunk a török kollégákkal

Törökországban az elbukott puccskísérlet után immár meghaladja a százat azoknak az újságíróknak a száma, akik ellen elfogatási parancsot adtak ki. Közülük sokakat letartóztattak, mások pedig csak külföldre menekülve tudták megőrizni személyes szabadságukat. Nehezen indokolható, hogy egy meglepetésszerű, a külvilágot és a török közvéleményt is váratlanul érő erőszakos hatalomátvételi kísérletért újságírókat tesznek felelőssé, hiszen a sajtóbeli tevékenységükkel aligha készíthettek elő olyasmit a nyilvánosságban, amiről az emberek csak utólag értesültek. Ráadásul a letartóztatás a legsúlyosabb szankció, ami egy demokratikus államban elképzelhető, a munkájukat végző újságírók szabadságának elvétele – megkérdőjelezhetetlen bizonyítékok nélkül – pedig az egyik legkomolyabb hatalmi visszaélés.

A szabad világban a kormányoknak a kritikát is tűrniük, a sajtó szabadságát pedig biztosítaniuk kell, különben nem csak a szólás, hanem a tájékozódás szabadsága is sérül – mindkettő olyan elidegeníthetetlen emberi jog, amelynek garantálását Törökország is vállalta. A Sajtószakszervezet – a nemzetközi sajtószakmai szervezetekkel összhangban – aggodalmának ad hangot a kollégáinkat sújtó törökországi eljárások miatt, szolidaritást vállal a szabadságukban fenyegetett török újságírókkal, és a sajtószabadságot garantáló jogszabályok illetve nemzetközi normák maradéktalan betartására, a fogva tartott sajtómunkások szabadon engedésére kéri a török kormányt: ahol a hatalomgyakorlás törvényesen zajlik, ott az újságírói munkát végzők szabadsága és biztonsága nem kerülhet veszélybe.

Hargitai Miklós

A sajtószakszervezet társelnöke

Hozzászólást csupán a bejegyzet felhasználó tehet hozzá!
Módosítás dátuma: 2016. július 29. péntek, 16:54