EMSZ 5. hírlevele

AZ EMSZ tárgyalást kezdeményezett dr. Böröcz István vezérigazgató úrral, hogy lépjen vissza a csoportos létszámleépítéstől. Ehhez viszont a TE támogatásodra is szükség van. Csak egy erős, ezer fős szakszervezet tud kellő nyomást gyakorolni a munkáltatóra.

LÉPJ BE AZ EGYESÜLT MÉDIA SZAKSZERVEZETBE, HOGY MEGVÉDHESSÜK A MUNKAHELYEDET

Együtt lépnek fel a szakszervezetek.

Nyílt levél dr. Böröcz István vezérigazgató úr részére

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy az MTVA vezetése ismét csoportos létszámleépítésről döntött, immár harmadik alkalommal, ellentétben a Vezérigazgató úr korábbi ígéretével, melyet tartalmazó levelét mellékeljük. Kérjük a válaszát, mégis miért döntött így? Mi a cél? Milyen kényszerítő körülmény merült fel az elmúlt időszakban? További észrevételekkel és kérdésekkel fordulnak Önhöz az aláíró szakszervezetek, amelyekre az Mt. 272 § (4) és (5) bekezdésre hivatkozva 3 napon belül kérünk választ.

1./ Ígérete részben feltétele volt annak, hogy az előző alkalommal az ÜT elfogadta a leépítés feltételrendszerét. Ha mégis sor kerül idén újabb leépítésre, akkor Ön megszegte eddigi ígéreteit, semmibe vette a megkötött megállapodásokat.

2./ A lezajlott kétlépcsős létszámleépítés előzetes tervezését súlyosan megkérdőjelezi, ha rövid időn belül ismét erre kényszerül a vezetés. Az Alap működésében nem látunk olyan újonnan felmerült kényszerítő körülményt, amely indokolná ezt a lépést. Követeljük, hogy részleteiben hozzák nyilvánosságra azokat a számításokat, amelyek indokolják, hogy 2013-ban semmilyen módon nem tartható fenn a működés ilyen horderejű döntés nélkül. Bár a pontos számokat Ön többszöri kérésünk ellenére sem adta át szervezeteinknek, úgy tudjuk, hogy a felső- és középvezetők bére és juttatásai tekintetében nem takarékoskodik az MTVA. Követeljük, hogy összesített adatok formájában hozzák nyilvánosságra a vezetésre fordított bértömeget. Készültek arra számítások, hogy a vezető beosztású dolgozók bérének 10%-os csökkentése hány a leépítésben érintett dolgozó megtartására lenne elegendő?

3./Az MTVA dolgozóiban az előző években kialakult folyamatos rossz hangulat, a leépítéstől való rettegés, az állandó egzisztenciális fenyegetettség lassan oldódni látszott.

Cinikus és megalázó lépés ismét a tél előtt, a karácsonyi ünnepekre időzíteni egy több ezer ember életét befolyásoló döntést. Miközben a kormány a munkahelyek védelméről beszél, az Alap vezetésének nem lehet célja a munkanélküliek számának növelése, ahelyett, hogy a XXI. századi technológiák által kínált lehetőségekkel élve újabb és újabb média-területeket meghódítva még több embernek adjon munkát.

4./Az MTVA több területén túlterheltek a munkavállalók, bizonyos feladatok ellátására kevés az ember. Nem ismerünk olyan kísérleteket, amelyben a fölös munkaerő átirányításával egyenlőbb munkaterhelést valósítottak volna meg. Követeljük, hogy a létszámleépítés előtt készüljenek pontos felmérések a munkavállalók terhelésről, és ennek alapján a szakszervezetekkel közösen legyen átképzési, átszervezési terv.

Minden eszközzel és minden erőnkkel azon leszünk, hogy a jelzett létszámleépítés helyett más megoldásokat keressen a vezetés. Ha szükséges, akkor ebben hajlandóak vagyunk együttműködni, segíteni a dolgozók meggyőzését, megnyugtatását. Azonban arra is hajlandóak vagyunk, hogy a munkahelyek védelmében más eszközöket is használjunk.

Kezdeményezzük az elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalások felújítását a lehető leghamarabb. Ismételten kérjük, nevezze meg a tárgyaló delegáció tagjait.

Budapest,2012.október 26.

Tisztelettel:

Lázár András                                                                      Papadopulosz Péter

EMSZ elnöke                                                      MTI Sajtószakszervezet titkár

Varga Júlia                          Toman Sándor                                   Zámori Jenő

FRÁSZ elnöke                     RÁMŰSZ elnöke                          MRDSZ elnöke

Dolgozóink írták…

Műsorkészítőként nagyon sokat dolgozom és ez még nem elég az MTVA számára. Ha engem bocsájtanak el, nincs munkám, ha a kollégáimat, akkor pedig már annyi lesz, hogy csak tiszta ruháért fogok hazajárni.

A szabadságokat ünnepnapra és pihenőnapra írják ki nekünk, mert ki kell adni a szabit, viszont, ha rendesen adják ki, nincs, aki dolgozzon. Ha végre pihenőnapom van, és a családommal lehetek, pihenhetek, ne rángasson be senki rendszeresen!

Ha már májusban engedélyeznek számomra szabadságot decemberre, akkor októberben ezt ne vonják vissza! ELÉG VOLT!

Hozzászólást csupán a bejegyzet felhasználó tehet hozzá!
Módosítás dátuma: 2012. október 30. kedd, 14:38