Magyar-magyar sajtóegyüttműködés

Az erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, horvátországi, muravidéki és a házigazda vajdasági újságírók képviselői, az anyaországi és az ausztráliai kollégák valamint a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága küldöttségének közreműködésével két napos tanácskozásuk végén a magyarság megmaradásának nemes céljától vezérelve, a következő

Z Á R Ó N Y I L A T K O Z A T O T

fogadták el:

A határokon átívelő szakmai testület, a KMÚEK tagszervezetei szerint a magyar nemzetrészek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése, a nemzeti öntudat erősítése, anyanyelvünk és kultúránk ápolása, az egymásra utaltság tényének folyamatos napirenden tartása és a magyar nemzettesten belüli széthúzás megakadályozása végett halogatás nélkül ki kell dolgozni az egységes magyar médiastratégiát, amely a már meglévő médumokat rendszerbe foglalva az eddiginél jobb, hitelesebb, életképesebb, gazdaságosabb és hatékonyabb anyanyalvű médiahálózatot biztosítana a világ magyarsága számára. Saját felelősségüket felismerve és cselekvési készségüket igazolva a KMÚEK tagszervezetei bejelentik, hogy a mai nappal hozzáláttak a magyar médiastratégia elkészítéséhez.

A tanácskozás résztvevői szerint a témáról való együtt gondolkodás és közös cselekvés eredményeként olyan magyar médiastratégiát kell elfogadni, amelyet minden nemzetrész sajátjának érezhet, amely konszenzus alapján jön létre, mozgósító erővel rendelkezik a szakma számára, világos jövőképet fogalmaz meg, és szavatolja a magyar nyelvű tömegkommunikáció fenntartható fejlődését.

A Konvenció tagjai a stratégia készítéssel kapcsolatos félelmek elhárítása és az esetleges nézeteltérések megelőzése érdekében kiemelték, hogy a magyar médiastratégia semmilyen formában sem veszélyeztetheti a sajtószabadságot, nem bírálhatja felül az elfogadott szakmai és etikai normákat, nem korlátozhatja a szerkesztőségek függetlenségét és nem kérdőjelezheti meg a tájékoztatási rendszeren belüli alrendszerek egyenrangúságát.

A stratégia előkészítésének első részfeladataként a KMÚEK tagszervezetei legkésőbb szeptemberig elkészítik a Kárpát-medencei magyar médiatárat, amely az egységes magyar médiakatalógus és médiakataszter alapköve lehet. A tagszervezetek ugyancsak részletes elemzést készítenek a térségben működő média helyzetéről, számba veszik a rendelkezésre álló humán és műszaki erőforrásokat, a támogatási lehetőségeket és feltérképezik a célközönség médiafogyasztói szokásait és elvárásait. A KMÚEK minden tagszervezete július elsejéig kijelöl két-két személyt, akik legkésőbb a Konvenció következő értekezletéig elkészítik a stratégiai dokumentum tervezetét, amelyet ezt követően a szakma elé terjesztenek véleményezésre és kiegészítésre.

Az egységes magyar médiastratégia kidolgozásával kapcsolatos feladatok és tennivalók gyors és eredményes megvalósítása céljából a KMÚEK mielőbbi találkozót és szakmai nézetegyeztetést kezdeményez a nemzetpolitikai kérdésekben illetékes magyarországi kormányhivatal legrangosabb tisztségviselőivel.

Az tanácskozás résztvevői úgy döntöttek, hogy a Konvenció következő értekezletét, amelyen a magyar médistratégia tervezetét fogják megvitatni, 2013-ban a Felvidéken tartják meg.

Pannónián, 2012. június 16-án

A KMÚEK tagszervezetei

Módosítás dátuma: 2012. június 19. kedd, 12:54

Hozzászólást csupán a bejegyzet felhasználó tehet hozzá!
Módosítás dátuma: 2012. szeptember 30. vasárnap, 15:03