Home Latest Post
Location
Forum : Felrúgott kollektív szerződés
Topic : Felrúgott kollektív szerződés

Lehet, hogy nem túl bizakodó álláspont, mégis azt gondolom: nem azért mondták föl, hogy akár a régi ksz-t meghosszabbítsák, akár egy újat megkössenek. Kovács Tibor némaságának indoka pedig – mármint hogy a társaság a kollektív szerződés tartalmát is üzleti titoknak tekinti – egyszerűen röhej. Pontosabban inkább rafinált szemlélet: így gondolkodva szerződésszegés esetén nem fordulhatnék jogorvoslatért sem, hiszen azzal üzleti titkot sértenék... - franci -
IP Logged
 Subject :Felrúgott kollektív szerződés.. 20-10-2009 20:13:46
Joined: 21-08-2019 02:53:40
Posts: 0
Location
Forum : Felrúgott kollektív szerződés
Topic : Felrúgott kollektív szerződés

A Sajtószakszervezet állásfoglalása az ügyben

A Sajtószakszervezet  elnöksége 2009. október 2-i ülésén sajnálattal értesült arról, hogy a Népszabadság Zrt. Igazgatósága nevében Kovács Tibor elnök-vezérigazgató 2009. október 1-jén felmondta a részvénytársaságnál érvényes kollektív szerződést.

Ezt a lépést, amely információink szerint előzetes egyeztetés nélkül, a munkáltató és a helyi szakszervezet közötti tárgyalási folyamat közben egyoldalúan történt meg, rendkívül barátságtalan aktusnak tartja. Olyannak, amely súlyosan káros következményekkel fenyeget a munkavállalókra nézve, ugyanakkor rombolja a vállalat általánosan kivívott tekintélyét is a hazai nyilvánosságban.

Negatívan hat a Népszabadság piaci pozícióira, a lapnál és a kiadóban dolgozó munkatársakat egzisztenciálisan veszélyezteti. A Népszabadságnál a részvénytársaság megalakulása óta eltelt kerek húsz esztendeje az időről időre módosított kollektív szerződés a munkabéke és a gazdasági eredményesség egyik legfőbb záloga volt. A dolgozói kollektíva a maga  hatalmas szellemi apportjával és részvénytulajdonosként pénzzel is hozzájárult annak idején a részvénytársaság megalakulásához, ami a továbbiakban a magyar sajtóban példátlanul eredményes működéshez vezetett.

A Sajtószakszervezet elnöksége mindezek fényében azt a határozott elvárását nyilvánítja ki, hogy a helyi szakszervezet és a zrt. igazgatósága között mielőbb induljanak meg új tárgyalások akár a jelenlegi  (még hat hónapig érvényben lévő) kollektív szerződés módosítására, akár egy új, az érdekeket  kölcsönösen figyelembe vevő megállapodás létrehozására. Ehhez a munkához a Sajtószakszervezet elnöksége felajánlja segítségét.

Jegyzi: Tripolszky László, a Sajtószakszervezet ügyvezető társelnöke

IP Logged